Banker, långivare och låneinstitut

Här i Sverige finns det många olika lånegivare att välja bland. Det finns många ord som beskriver de företag som lånar ut pengar: kreditgivare, kreditinstitut, lånemäklare, banker, långivare och låneinstitut, men alla dessa ord beskriver dock en och samma sak. Alla banker och långivare erbjuder lån av olika slag, med varierande räntor och villkor. Här nedan ger vi förslag på några av de långivare som finns i Sverige, men tänk på att det finns fler långivare att välja bland. Glöm inte att jämföra de olika långivarna och titta igenom vad ett lån skulle innebära i fråga om kostnader och villkor innan du bestämmer dig.

Ansök om Lån/Privatlån från 2.95% här

Nordea
Nordea är en av våra största banker. De erbjuder privatlån från 10 000 kronor och upp till 350 000 kronor. Dessutom erbjuder de bland annat billån, bolån och olika former av kontokrediter. De räknas som en fullsortimentsbank, vilket innebär att de inte bara erbjuder lån utan också sparande, betalningslösningar, kontokort, internetbank och många andra banktjänster.

Bland övriga fullsortimensbanker hittar man också Swedbank, Handelsbanken och SEB. Även ICA-baken, Ikano-banken och Länsförsäkringar Bank har på senare tid utökat sina tjänster så att de blivit fullsortimentsbanker.

Länsförsäkringar Bank
Länsförsäkringar är ett av våra äldsta försäkringsbolag. Ända sedan 1801 har de erbjudit sina kunder försäkringar av olika slag. Redan 1996 utökade de sin verksamhet genom att också erbjuda banktjänster för kunderna. Idag är Länsförsäkringar Bank en fullsortimentsbank. De är populära bland kunderna eftersom man kan samla såväl försäkringar som banktjänster inom ett och samma bolag. De erbjuder olika typer av lån. När det gäller privatlån så kan man låna mellan 25 000 kronor och 250 000 kronor.

På sistone har det etablerats flera olika slags lånemäklare eller låneförmedlare, alltså företag som förmedlar lån till privatpersoner och företag. De sammanställer alltså lån från olika låneinstitut för att det ska bli lättare att överblicka för kunderna. Oftast är förmedlingen gratis för kunderna. Det finns många olika lånemäklare på marknaden idag, men några av de största är Freedom Finance och Compricer.

Freedom Finance
Freedom Finance skiljer sig från de traditionella bankerna, eftersom det är ett företag som har samlat flera lånegivare under ett och samma tak, med affärsidén att de ska förmedla de bästa lånen utifrån kundernas speciella lånesituation. De förmedlar privatlån och bostadslån. För att ansöka om lån kan man gå in på deras hemsida och därefter kan man, om man vill, få kontakt med en av deras rådgivare. De går igenom alla låneansökningar manuellt och kontrollerar vilket lån som skulle kunna passa för just den aktuella kunden. På så sätt kan Freedom Finance erbjuda lån till kunder som har fått nej från andra banker.

Allt fler personer har idag svårt att få lån hos de traditionella bankerna. Dels gäller detta personer som har betalningsanmärkningar, men dels också personer som saknar fast jobb eller regelbunden inkomst. Därför finns det numera också lånegivare som har specialiserat sig på denna målgrupp.

Bluestep
Bluestep fokuserar främst på människor som har svårt att få bolån hos de traditionella bankerna. Antingen lånar man för att köpa en ny bostad, eller belånar sin befintliga bostad. Lånet kan användas till vad som helst, precis som vanliga privatlån. Bostaden utgör säkerhet för lånet.