Lån utan säkerhet & kreditlån

Lån utan säkerhet, eller blancolån, är detsamma som privatlån. Dessa former av lån kräver ingen säkerhet och är därför motsatsen till exempelvis bolån, billån, båtlån och liknande lån, eftersom dessa kräver någon form av säkerhet för att man ska kunna låna pengarna.

Ansök om Lån/Privatlån från 2.95% här

Lån utan säkerhet har högre ränta
De lån som inte kräver någon säkerhet brukar ha högre ränta än de lån som kräver säkerhet. Anledningen till detta är förstås för att lånegivaren tar en högre risk när han lånar ut pengar till någon som inte ger någon säkerhet för lånet. Med någon form av säkerhet så blir lånegivarens risk mindre och därmed blir också räntan billigare för denna typ av lån. När man lånar pengar för att köpa en bil eller bostad så utgör bilen eller bostaden en form av säkerhet. I övriga fall kan man till exempel ha en borgensman som säkerhet. Eftersom blancolånen har en högre ränta rent generellt så är det extra viktigt att man jämför olika lånegivare innan man tecknar ett lån.

Att ansöka om ett lån utan säkerhet
Idag är det inte särskilt svårt att göra en låneansökan för ett lån utan säkerhet. Hos de flesta banker och lånegivare kan man ansöka om blancolån eller privatlån direkt på nätet. Där kan man också laborera med olika lånesummor för att få se hur stor månadskostnaden blir beroende på hur stort lån man tar. Genom internet så är det också mycket enklare att jämföra olika lånegivare och deras villkor. För att få låna pengar genom ett blancolån så krävs det vanligen att man har ett fast jobb, en regelbunden inkomst samt att man inte har några betalningsanmärkningar.

Det är sällsynt med lånegivare som lånar ut pengar till personer med betalningsanmärkningar, men det finns några stycken. Dessa kräver dock nästan alltid någon form av säkerhet för att man ska kunna få lånet. För lån utan säkerhet brukar man kunna låna mellan 5000 kronor och 400 000 kronor. De vanligaste summorna som erbjuds vid privatlån är dock mellan 10 000 och 250 000 kronor. Tänk på att det tillkommer såväl ränta som andra avgifter utöver själva amorteringen på lånet. Räntan brukar ligga mellan fem och tio procent när det gäller lån utan säkerhet.

Kreditlån
Kreditlån innebär att man handlar saker på kredit, till exempel en bil, tvättmaskin, dator eller teve. Det finns många butiker som erbjuder kreditlån och då kan man få med sig sina varor hem samma dag, men man betalar först månaden efter, alternativt lägger upp köpet på avbetalning så man betalar en liten summa i månaden under ett år eller mer. Man kan också ha möjlighet till kreditlån via sitt vanliga bankkort och då går det till så att man drar sitt bankkort vid köpet, men man betalar först summan till sin bank månaden därpå.

Hur stor kreditgräns man har beror på vad man avtalat om när man ansökte om kreditkortet. Tänk på att ränta och andra avgifter tillkommer vid kreditlån, precis som när det gäller vilket lån som helst.